Effektiv

En wachtelhund avsøker raskt og effektivt forholdsvis store områder på kort tid, og bidrar til effektiv jakt på klauv-vilt som hjort, dåhjort, rådyr, villsvin og elg, samt hare og rev. Hundene skal ha en tett og kraftfull los-føring også uten syns-kontakt med viltet.

Wachtelhundens egenskaper gjør den særlig godt egnet til posteringsjakt der det deltar mange jegere. Hunden er sjelden borte lenge av gangen, slik at føreren kan dirigere hunden til fortsatt søk av det terrenget man ønsker avsøkt, eller sendes ut på ettersøk eller apport. Hunden er raskt tilbake, selv om viltet passerer postene uskadet. Dette minsker risikoen for at områder lenger unna blir avsøkt før postene har fått flyttet seg.

 

Ønskelige los typer:

Sporlos; hunden gir los på spor av hare, kanin, og pelsrovvilt (viktig ved brackieren og stöbern.) Hovlos; akkurat som ovenfor men på hovdyr.

Synslos; (hetslos) hunden loser ved synskontakt. denne egenskap er egentlig kun ønsket ved ettersøkshunder dersom ettersøkshunden blir koblet og når den skal hetse og den skal stelle viltet og den skal avlive det.

Stålos; viktig ved ettersøkshunden som har stilt det levende viltet.

Totverbellen; Viktig for ettersøkshunden som har funnet det døde dyret og som ikke rapporterer. den skal lose helt til hundeføreren kommer fram