Mentalitet

Innendørs er wachtelen en rolig og trygg hund som er åpen og vennlig mot mennesker. I skogen er den livlig med stor jaktlyst, samtidig som den er skarp mot rovvilt og skadet vilt. Den er lett-lært og samarbeidsvillig, men har mye egenvilje; i henhold til et gammelt tysk ordtak «utnytter wachtelhunden hensynsløst sin herres feil».

Wachtelhunder krever en fast hånd og hundevant eier for å komme til sin rett. «Én fast hånd» er ikke det samme som at du skal straffe din hund fysisk! den trenger kjærlighet, du som hundeeier må lære deg triksene som gjør at du kan påvirke din hund på én smarte og samt raskere måte. Du skal utkonkurrere din hund mentalt. Bruk gjerne at hunden har arbeidsvilje og kjærlighet for deg som hundefører… med lek og samarbeid kommer du i mål mye raskere.

Skulle du derimot ha én dårlig dag ! la vær så og trene med din hund… det tjener ingen og trene når du ikke er iform. du vil derimot gjøre det vanskeligere for dere. Straff ikke hunden fysisk, hunden vil hevne seg på andre svakere hunder eller individer.

Noen wachtelhunder kan gjøre krav på eieren, de vise tegn på sjalusi ovenfor eieren. Knurring, flekke tenner, prøver og skille andre hunder fra deg som eier. Det hender også at de viser eierskap til byttet sitt. Det er viktig og være litt oppmerksom på dette, men aldri bruk makt eller vold for og unngå eller motvirke dette.

Selvfølgelig er hver hund anderledes, ikke to hunder er like. Derfor finnes det ikke noe standard oppskrift om hva du skal gjøre med din hund eller hvordan du skal håndtere den. Men dersom du er konsekvent, ærlig og tålmodig, legger du til rette for at din hund fungerer for deg. Rutine er noe av det som hunden lærer raskest. Dersom du har gode rutiner på hundeføringen din vil du få en hund som lærer raskere. Dermed blir din frustrasjon mindre og hunden vil stole lettere på deg. Husk også at hunder er meget flinke til og tyde ditt humør, så dersom du har én dårlig dag vil dette påvirke hunden. Velg da heller en annen dag til og jobbe med hunden på. Dette vil gi større utbytte enn du tror.